Krakowskie Miodobranie

pączek, u dołu logo krakowskiego miodobrania

Czy wiesz, że…?

Tłusty Czwartek to święto pączków, ale mało kto wie, że w dawnych czasach ich nadzienie wyglądało zupełnie inaczej niż dziś!

W średniowiecznej Europie pączki nie były słodkie – miały twardą, chlebową strukturę i często nadziewano je mięsem, słoniną lub kapustą. W tamtych czasach cukier był rzadkością, dlatego do słodzenia potraw wykorzystywano głównie miód. Był on nie tylko naturalnym słodzikiem, ale także pełnił funkcję konserwującą dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym.

Dopiero w XVII wieku pączki zaczęły przybierać słodszą formę, zbliżoną do tej, jaką znamy dziś. W Polsce oprócz konfitury różanej popularnym nadzieniem był właśnie miód, który nadawał wypiekom wyjątkowy aromat i smak. Ze względu na jego trwałość oraz wartość odżywczą, był cenionym składnikiem w staropolskiej kuchni.

Dziś coraz więcej miłośników naturalnych smaków wraca do tej tradycji, tworząc domowe pączki z miodowym nadzieniem. Delikatny miód akacjowy, intensywny miód gryczany czy kwiatowy nektar – każdy z nich może nadać pączkom zupełnie nowy charakter.

A Ty? Próbowałeś już pączków z miodowym wnętrzem? Może to idealna okazja, by spróbować tego słodkiego połączenia!

📖 Źródło: 

Toussaint-Samat, M. (2008). Historia naturalna i moralna jedzenia. Warszawa: Wydawnictwo W.A.B.

Dumanowski, J. (2018). Kapłony i szczeżuje: Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej. Wydawnictwo Czarne.